Tips Slumpade bostäder

Tips till dig som vill hyra ut!

  • Hyran ska nämnas på hyreskontraktet.
  • Hyran får inte vara högre än vad den är för dig om lägenheten är omöblerad! Är lägenheten möblerad får man lägga till 5-10 procent av inventariernas värde per år. Om lägenheten är möblerad ska det stå på kontraktet. Gör en inventarielista över de möbler som finns kvar i lägenheten samt notera alla eventuella skador och skönhetsfläckar som finns på möbler och även övrigt i lägenheten. Listan ska skrivas under av bägge parter och parterna tar sedan var sitt exemplar som bifogas hyreskontraktet.
  • Be den nya hyresgästen betala hyran direkt till dig. Betala själv in hyran till fastighetsägaren eftersom du är ansvarig för lägenheten och kan bli uppsagd om andrahandshyresgästen slarvar med att betala.
  • Glöm inte att söka tillstånd från bostadsbolaget om att få hyra ut din lägenhet i andrahand. Hyr du ut din lägenhet utan hyresvärdens tillstånd kan du få lägenheten uppsagd.
  • Om du vill hyra ut en studentlägenhet, tänk på att den nya hyresgästen måste vara student på Linnéuniversitetet för att få tillstånd av bostadsbolaget att hyra din studentlägenhet.
  • Skriv i kontraktet att andrahandshyresgästen bör teckna en hemförsäkring. Kolla med ditt eget försäkringsbolag vad som gäller vid andrahands uthyrning, detta varierar.
  • Uppsägningstiden är 3 månader enligt hyreslagen. Vill du ha en annan uppsägningstid måste den godkännas av andrahandshyresgästen. Uppsägningstiden ska skrivas på kontraktet.
  • Behöver du exempel på kontrakt eller mer tips och råd? Maila oss på bostad@linnestudenterna.se eller ring 010-330 30 09 vardagar 09.00-11.30.

Tips för bostadssökande i Växjö och Kalmar

BETALA ALDRIG NÅGONSIN I FÖRSKOTT. LINNÉSTUDENTERNA TAR INTE ANSVAR OM DU FALLER OFFER FÖR BEDRÄGERI!   Alla Växjöstudenter bör registrera sig på www.boplats.vaxjo.se , den plats där det finns flest studentbostäder att hyra. Där samlar man poäng varje dag man är registrerad. Dessa poäng kan sedan användas när man söker bostad, den med flest poäng har lättast att hitta bostad, så registrera dig så fort du kan. Registrera dig även om det känns som poängen för att få bostad är skyhöga, det ger dig möjlighet att byta till dig en bostad på Campus senare. Kalmarstudenter bör kontakta Kalmarhem via www.kalmarhem.se Det kan också vara bra att veta att i Kalmar finns det en bostadsgaranti för studenter, men för att ta del av denna måste du som student uppfylla vissa villkor; • Du måste studera på 100% studietakt, dvs 30 högskolepoäng per termin. • Du får inte ha varit skriven i Kalmar sedan tidigare. • Du måste, när du väl fått bostad, mantalsskriva dig i Kalmar. Bostadsgarantin i Kalmar innebär att du inom två månader ska ha rätt till ett kommunalt boende via Kalmarhem, vilket kan innefatta studentlägenhet, korridorsrum eller studentrum. Om du blir erbjuden ett boende och tackar nej, förlorar du garantin om bostad. Detta är dock inte de enda sättet att hitta bostad. På vår hemsida finns fler länkar till bostadsbolag, vilka har olika sätt att ställa sig i kö/ansöka om bostad, så gå in på deras hemsidor för att se hur du gör. http://linnestudenterna.se/studentliv/bostader/bostadslankar/ Om du behöver hjälp med ditt andrahandskontrakt kan vi även hjälp dig med detta. Vi har både en checklista med saker att tänka på och kontrakt både på svenska och på engelska. OBS! Antalet bedrägerier har ökat så uppmanar vi alla till försiktighet. Kolla att adressen existerar! Kontakta företaget som äger lägenheten om det är uthyraren som står på kontraktet (den som står på kontraktet måste ändå be om lov för att kunna hyra ut i andrahand). Skriv kontrakt och skicka inte över några pengar innan du fått nyckeln. OBS 2! Ockerhyror, dvs hyror som är höjda över tillåten gräns, kan också förekomma. Om man hyr ut i andra hand får man inte ta mer betalt än man verkligen betalar (hyra+ev vatten/el/internet mm). Om lägenheten hyrs ut möblerad är det tillåtet att lägga till 10-15% på hyran, inte mer, då kan uthyraren bli återbetalningsskyldig. Lycka till! /Bostadsförmedlarna på Linnéstudenterna

Övrigt i Växjö
Riddaregatan 107, Växjö

19 m²    1 rum Eget badrum

Lägenhet i Kalmar
Fornandergatan 14, Kalmar

26 m²    1 rum Eget badrum

© 2012 Linnéstudenterna.

Webbplats av Lilla producenten