Från kårordförande till VD på Videum

Namn: David Svensson
Ålder: 49 år i mars
Jobb: VD för Videum AB i Växjö
Födelseort: Göteborg
Aktiv när: 1998-1999
Roll inom kåren: Ordförande
Utbildning: Statsvetare med internationell inriktning. Pluggat vid fyra lärosäten i Sverige och Storbritannien.
Rolig fakta: Brinner för segling och har seglat drygt tjugo säsonger med gamla studiekompisar.

David_1120px

 

David Svensson har just kommit hem från soliga Australien. Utanför Videum Science Park ligger ett vitt, tunt snötäcke. Inne i det senaste tillskottet i science parken, huset Echo, har David sin arbetsplats som VD för en av Sveriges mest innovativa miljöer och ett fastighetsbolag. Han skulle vara i Växjö i tre år men det har nu blivit 22, varav åtta i sin nuvarande roll. Vi ses för att prata om vägen från kårordförande till VD.

David tar glatt emot, trots att intervjun skulle börja 40 min senare. Men som seglare är han van att ha både plan A, B och C, även om han föredrar att tänka igenom saker grundligt. Han visar runt i de luftiga lokalerna med färgglada klickar av möbler och berättar att huset Echo, som är mindre än ett år gammalt, inrymmer arbetsplatser för ett dussintal personer—allt från ekonomer, byggnadsingenjörer, driftstekniker till administrativ personal. Videum är unikt i science park-världen eftersom de erbjuder både lokaler och en kreativ miljö för tillväxtföretag att nätverka i och att delta på olika kompetenshöjande aktiviteter. Därför behövs många olika yrkesgrupper under ett och samma tak.

Personalen här är en bukett av kompetenser, säger David stolt.

Vi backar bandet till 1992. Det är året då David kommer in på Lunds universitet. Som inbiten göteborgare var det en närmast chockartad upplevelse att flytta. Det blir början på resan som student till kårordförande och sedermera VD. Socialt hungrig började David snabbt bygga upp ett nytt nätverk på studieorten.

Det sociala kittet var viktigt för mig redan från början, minns David.

När så en av de nya vännerna frågade om de skulle plugga utomlands var det spontana svaret ”nej”. Mest på skoj skickade David in en ansökan till universitetet i Aberdeen, Skottland, så när väl antagningsbeskedet kom, startade en ”nej-process” inombords. Hans pappa övertygade honom och lovade att betala biljetten hem till Sverige om han ångrade sig inom tre veckor.

Att åka är det är det bästa rådet jag fått! Det bröt en barriär inom mig att våga kasta mig in i det okända, säger David.

Att plugga utomlands blev en utvecklande period, inte minst språkmässigt. Men kanske framförallt fick David helt andra perspektiv på både sig själv och på sin egen kultur i förhållande till andra studenters. Som utbytesstudent lärde man sig också att bygga upp en egen fungerande tillvaro. Parallellt hittade David Programmet för Europeisk Administration i Växjö. Ett nytt kapitel startade igen, med flytt och boende på golvet hos en av de två personer han kände i stan.

Det var i Växjö engagemanget i föreningslivet och politiken tog fart. Han blev ordförande i en intresseförening och lärde sig styrelsearbete. De bjöd in kända politiker och drev flera stora projekt, bland annat ett om migration där de fick ett ekonomiskt stöd från Utrikesdepartementet på 100 000 kr. Första gången han kandiderade som ordförande i studentkåren var 1996. När han inte blev vald, blev han besviken, och stack ytterligare en vända till Storbritannien igen för att plugga vid University of Hull, England.

—Det var ”All or Nothing”! Jag var bara intresserad av att bli ordförande annars fick det vara, skrattar David.

1998 gick flytten tillbaka till Växjö. Samma år ställde han upp i kårvalet igen och denna gång blev han vald till ordförande! Under sin tid som engagerad utvecklade David färdigheter som han använder än idag. Det var allt från förhandlings- och mötesteknik, budgetansvar, jobba projektbaserat till att bygga ’vinnande lag’.

—Man fick ju stort förtroende och inflytande, det gällde att handskas försiktigt med det! Det blev viktigt att kunna zooma ut och argumentera utan att blanda in egna åsikter. Om man t ex själv inte gillar ”leverragu” kan man inte skrika rakt ut att det inte ska in på ”menyn” om man satt i restaurangnämnden som fanns då. Det var ju inte mina synpunkter som skulle framföras utan en studentgrupps åsikter, förklarar David.

Han fick bland annat vara med om när regeringen beslutade att Högskolan i Växjö skulle bli universitet. Han befann sig på en segelbåt i danska farvatten när det plingade till i mobiltelefonen och beslutet kom.

—Det var stort att få det beskedet och sedan få vara med i transformeringen, minns David.

Det starkaste minnet var när han står på scen i egenskap av kårordförande inför 800 personer och håller invigningstalet när Högskolan blev Universitet. Både statsministern och flera andra prominenta gäster var där. Ett foto från den dagen finns fortfarande i en monter i rektorskorridoren på universitetet.

I slutet av studierna smög sig karriärtankarna på. Tankar på en internationell karriär fanns där. En dag får David en fråga av Regionchefen på Sydsvenska Handelskammaren, en av kontakterna under kårperioden, om denne skulle kunna få låna tre år av Davids karriär. En tjusig formulering, minns David. Han hoppade på uppdraget direkt efter avslutat kåruppdrag och stannade på Sydsvenska Handelskammaren i nästan tio år. Under den perioden hade han mycket reflektioner kring Videum och dess arbete med de viktiga frågorna rörandes science park-verksamheten, och en vacker dag fick han ett sms av två oberoende kompisar som sett en annons i tidningen som de tyckte det stod David på. Det var VD-tjänsten på Videum! Han sökte, lyckades få jobbet och började i december 2008.

—Rent krasst så hade jag inte träffat regionchefen på Handelskammaren om jag inte hade varit kårordförande, säger David.

Det blev aldrig någon karriär utomlands, familj och annat kom emellan. Att han stannade i Växjö har han aldrig ångrat.

—Man måste alltid vara beredd att rätta sina sjökort, avslutar David med ett leende.

Text och foto: Helena Erngård

——————————————

Vill du bli ordförande i kårstyrelsen 2017/18?

Lämna din intresseanmälan direkt (ej bindande)

Läs mer:

Sök till kårstyrelsen 2017

 
Kategorier
Kårval Nyheter Startsida Växjö 
X