Om Vänfamiljsprojektet

Bild 5 Bild 6 Bild 7Som privatperson i Växjö med omnejd (ca. 7 mils radie) är du välkommen att delta i det så kallade vänfamiljsprojektet. Projektet startade 2006 och har sedan dess snabbt vuxit i  popularitet. Den största anledningen till det är sannolikt att du, genom att delta i detta unika projekt, får chansen att lära känna en eller flera av våra härliga internationella studenter. Flertalet studenter bor på Campus och ett 50-tal på Vallgatan i sta’n. De studerar alltifrån en till sex terminer vid Linnéuniversitetet. Typiska, och uppskattade, aktiviteter är att laga mat, promenera och turista lokalt tillsammans med din student.

 

Under våren 2018 fanns det ett drygt hundratal aktiva vänfamiljer i vårt vänliga Växjö. När vi träffas allihopa är det fest! Hösten 2018 inleder Vänfamiljsprojektet sitt tolfte år!

I augusti 2018 kommer det hundratals nya utbytesstudenter och freemover-studenter till Växjö för att plugga på Linnéuniversitetet. De är från bl.a. Armenien, Nicaragua, Kina, Finland, Tyskland och USA. OBS! Du kan själv välja vilket land du vill lära känna studenter från! Du kan självklart också välja antal studenter du vill lära känna.

1. Anmäl ditt intresse

Kontakta Linnéstudenternas vänfamiljsamordnare för att berätta att du/ni är intresserade av att lära känna en eller flera internationella studenter från valfritt land (så länge det finns studenter därifrån förstås). Man väljer själv om man vill lära känna en eller flera studenter, vilket språk studenter ska tala och om man ev. föredrar manlig eller kvinnlig student. Man kan t.o.m. ha önskemål om studentens studieinriktning och fritidsintressen. Historiskt har vi med lyckat utfall matchat ridintresserade, scouter, stickintresserade och musikutövare med varandra. Naturligtvis kan man också låta slumpen styra matchningen. Se rubriken ”Hur anmäler jag mig” nedan.

2. Studenterna anmäler sig

Under perioden juni-augusti (höstterminen) respektive november-januari (vårterminen) skickas det ut information om vänfamiljsprojektet till antagna internationella studenter. Studenterna anmäler sig och ger information om sig själva.

3. Studenter matchas med vänfamiljer

Matchningsprocessen tar vid. Så fort en matchning skett mejlar vi familj och student kontaktuppgifter till varandra. Till stor del avslutas matchningen i mitten av september respektive januari, men i realiteten pågår den kontinuerligt under året. Det är därför alltid läge att anmäla sitt intresse för att vara vänfamilj!

4. Ni och studenten bjuds in till introduktionsmöte

Matchade studenter och Vänfamiljer bjuds via mejl in till ett introduktionsmöte i mitten av september respektive januari-februari. Efter mötet är det upp till studenten och Vänfamiljen att umgås var och hur ofta man kan och vill. Ett bra riktmärke är att träffas åtminstone en gång i månaden för att skapa förutsättningar för en bra kontakt.

5. Andra gemensamma events

I mån av intresse och engagemang ordnas även evenemang med hela gruppen med vänfamiljer och studenter. Då kan vi bli upp mot 300 personer. Vänfamiljer och studenter uppmanas att ta kontakt med vänfamiljssamordnaren Eva Nilsson om de vill ta initiativ till någon annan gemensam aktivitet under året.

Vad säger några av vänfamiljerna?

”Lär känna världen på hemmaplan. Få en vän för livet. Lär dig ett språk. Lär dig en ny kultur. Bli en ambassadör för Växjö och Sverige. Dela med dig av ditt liv och din kultur. Berika livet. Gör världen vänligare”

”Vi har haft kul med vår student och våra barn har fått god kontakt och övat sin engelska”

”Jag tycker det är skönt att det inte är så styrt, utan att man får lägga upp kontakten ganska mycket själv.”

Det har varit jätteroligt att vara Vänfamilj, att få en ny vän och att använda sin engelska. Positivt att man får se delar av Växjö som man kanske annars aldrig skulle besöka i samband med att man visar upp staden”

Vem kan anmäla sig?

Familjer, par och ensamstående, med eller utan barn är välkomna som vänfamiljer. Så länge intresset och en uppriktig önskan att lära känna en student finns så är naturligtvis civilstånd utan betydelse.

Om du vill lära känna och träffa en internationell student en gång i månaden eller mer så är vänfamiljsprojektet verkligen något för dig.

Hur anmäler jag mig?

Fyll i webbformuläret nedan så registreras du/ni som vänfamilj inför höstterminen 2018. Vi ser fram emot att höra av dig och förhoppningsvis ses vi i samband med introduktionsträffen. Det går också bra att höra av sig när som helst under terminerna. Studenterna anmäler sitt intresse för vänfamiljsprojektet kontinuerligt och matchningar sker därför fortlöpande under terminstid.

Eva Nilsson

Kontaktperson Eva Nilsson


Ansvarig för vänfamiljsprojektet: Eva Nilsson
Mail: friendfamily@linnestudenterna.se
Telefon: 070-481 99 54
Besök: Tuvanäsvägen 12 Växjö
Om mig: Jag ansvarar för marknadsföring och administration av vänfamiljsprojektet. Genom det matchas internationella studenter med lokalbor. På vårterminen besöker jag grundskolor med de internationella studenterna.

 


”Smygläs” om Vänfamiljer:

Vanfamilj_Flyer

Anmäl dig för att bli vänfamilj här!

X