fbpx
Öppna dörren för världen

Varje år väljer ca 1500 studenter från andra länder att börja studera på Linnéuniversitetet. Tack vare ett gott samarbete mellan Linnéstudenterna, Linnéuniversitetet och ESN-sektionerna i Kalmar och Växjö kan vi erbjuda inresande studenter aktiviteter och stöd som gör det lättare att känna sig välkommen på sin nya studieort. Vem som helst som studerar vid Linnéuniversitetet kan bli buddy i Kalmar eller Växjö. Det viktiga är att ha ett intresse för människor med olika synsätt från andra länder och kulturer. Innevarande år (19/20) har buddyprogrammet anmälda ( inresande) studenter från drygt sjuttio länder/regioner. De internationella studenterna kallas inom verksamheterna för newbies 🙂

”Det roligaste jag gjort”, ”Viktigt att ge en internationell student ett fint välkomnande”, ”Buddyprogrammet har breddat mitt nätverk”, ”Jag bara önskar att jag vetat om detta från början av mina studier”. Så beskriver några tidigare buddies vad det gett dem att delta.

Inför att flytta utomlands, på kort eller längre sikt, finns många frågor och funderingar som det känns bäst att kunna ställa till någon som vet. Varför tar vi svenskar av oss skorna när vi besöker någons hem, varför vurmar vi så mycket för IKEA, varför kramas vi istället för att kindpussas? Och kanske den vanligaste frågan; Varför pratar vi så mycket om vädret???

Att ge en ny student en bra start, att ta en fika och förklara typiskt svenska företeelser och beteenden, kanske följa med till ICA eller Willys och hjälpa studenten att köpa mjölk istället för fil! Detta handlar buddyverksamheten om, och samtidigt så mycket mer! Buddyverksamheten inspirerar till nya och fler kontakter och kanske även till egna utlandsstudier. ibland leder matchningarna till livslång kontakt, ibland till kärlek och familj.

Så här går det till: Du anmäler dig, du får via mejl en inbjudan till en buddyintroduktion, du blir (förhoppningsvis) matchad och därefter tar du kontakt med studenten. Matchningen baseras på dina liksom den inresande studentens önskemål och intressen. Häng med du också!

Som buddy får du möjlighet att lära känna en annan kultur, hjälpa en student tillrätta, kanske öva språk men framförallt lära dig något nytt! Vi garanterar dig kontakter med trevliga människor, som kanske får dig att själv fundera på att plugga eller jobba utomlands? Eller har du redan varit iväg och saknar landet, kulturen eller språket? Att bli buddy gör att du slipper längta så mycket.

Du är välkommen att kontakta oss när som helst under året men det är i april och november då vi börjar leta efter buddies beroende på om du vill anmäla dig för en höst- eller vårtermin. Du kanske redan tror eller vet att du vill bli buddy men vill ha mer information? Läs Buddyguiden som du hittar här nedanför.

Anmäl dig för att bli buddy i Kalmar eller Växjö
https://buddyprogram.lnu.se

Buddyguiden
Läs mer om vad det innebär att vara buddy:

Kalmar: Buddyguide 2020 Kalmar

Växjö: Buddyguide 2020

Feedback

Vill du ge feedback om programmet? Som deltagare blir du ett par månader in på terminen ombedd att svara på en utvärdering som dels skickas via mejl, dels läggs upp i Facebookgrupperna https://www.facebook.com/groups/658366297922541/ (Kalmar) och https://www.facebook.com/groups/visbuddy/ (Växjö). Grupperna används också för kommunikation om och kring buddyverksamheterna. Välkommen med din anmälan!

Vill du engagera dig ytterligare i att förbättra buddyverksamheterna i Kalmar eller Växjö? Kontakta Studentkoordinator Karin Siöö,  studcoord@linnestudenterna.se

Till toppen