fbpx
Tema brandskydd

Under december tänds mer levande ljus än någon annan månad i svenska hem. Tyvärr är det också den månaden på året då det är allra mest bostadsbränder.
En undersökning där 42000 personer deltog visar att svenskar är duktiga på att skydda sig genom att ha en brandvarnare. Däremot har var fjärde svensk någon gång glömt att släcka levande ljus när de lämnat hemmet.
Torsdagen den 13 december hittar du oss på medlemskaffet. Vi kommer, förutom att dela ut lussebullar och kaffe, prata brandskydd och dela ut klistermärken där det står ”Pssst… glöm inte att släcka ljusen”.

 

 

 

Här kommer lite tips från brandskyddsföreningen…

1. Var ingen träskalle
Ära vare Gud i höjden, använd inget gjort i slöjden. Ljusstakar ska stå stadigt, ha rätt dimensioner för ljuset – och tillverkas i obrännbara material.

2. Fördela ansvaret
Den som tänder ljusen ska släcka ljusen. Använd en mobilpåminnelse, och sätt en dekal vid ytterdörren som påminner dig om att släcka ljusen.

3. Rensa riskerna
Vad vore julen utan vackra dekorationer, gardiner och dukar? Desto tråkigare om de brinner upp för att de placerats vid ett levande ljus.

4. Placera värmeljusen klokt
Värmeljus som står tätt kan bli så varma att stearinet antänds. Fukt som samlas i aluminiumkoppen kan skapa en ångexplosion som välter ljuset.

5. Ha släckutrustningen redo
Om ett levande ljus får tag i en gardin så hinner du inte springa ut i garaget för att hämta brandfilten eller släckaren.

Till toppen